Κάθε χρόνο συνηθίζουμε να μιλάμε για στόχους, για το τι θέλουμε να πετύχουμε τον νέο χρόνο. Τον νέο χρόνο που θα τα αλλάξουμε όλα και θα είμαστε καλύτερες από ποτέ!
 
Πόσες φορές γράψατε ότι θα πάτε γυμναστήριο, θα μάθετε μια άλλη γλώσσα, θα αποταμιεύσετε, θα κόψετε το τσιγάρο; Και πόσες φορές κάποιοι από αυτούς τους στόχους δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα; Ή απλά επιστρέφουν χρόνο με τον χρόνο στην λίστα των πραγμάτων που θα κάνετε πραγματικότητα μια μέρα; Ή ίσως αυτή η διαδικασία σας έκανε απλά να μην θέλετε να γράφετε άλλο στόχους;
 
Αρχικά θέλω να σας πω, πως αν σας συμβαίνει κάτι αντίστοιχο είναι κάτι ΤΕΛΕΙΩΣ φυσιολογικό. Και ενώ το να γράφουμε τα θέλω μας και τι ζητάμε βοηθάει πολύ, το πρόβλημα πολλές φορές είναι στο ότι δεν γνωρίζουμε γιατί βάζουμε συγκεκριμένους στόχους στην ζωή μας. Πιστεύουμε πως αν χάσουμε αυτά τα 10 κιλά, θα είμαστε πιο ευτυχισμένες, αλλά δεν έχουμε συνειδητοποιήσει απαραίτητα τι σηματοδοτούν αυτά τα “10 κιλά” για εμάς.
Δεν έχουμε σκεφτεί τι είναι αυτό ακριβώς που μας λείπει για να νιώσουμε καλά, για να νιώσουμε ευτυχισμένες!
 
————————————————————–
Αυτό τον χρόνο θέλω να σας προσκαλέσω να θέσουμε “ενσυνείδητους στόχους”.
Να φτιάξουμε μαζί μια λίστα με στόχους που έχουν ουσία για εμάς, για την προσωπική μας ευχαρίστηση και θα μας κάνουν να απολαμβάνουμε αυτή τη ζωή παραπάνω. Γιατί πάνω από όλα, είμαστε όλοι εδώ για έναν και μοναδικό λόγο, για να ζήσουμε αυτή τη ζωή όσο καλύτερα μπορούμε και να νιώσουμε χαρά!
 
Όταν θα σκεφτούμε έναν στόχο, πχ “Θέλω να έχω περισσότερα χρήματα”, θέλω να σκεφτείτε τι θα σας δώσουν αυτά τα περισσότερα χρήματα. Σε τι θα σας διευκολύνουν τα παραπάνω χρήματα; Μπορεί να σας δώσουν περισσότερο χρόνο για να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί; Μπορεί να σας δώσουν περισσότερη ελευθερία; Μπορεί να σας δώσουν την δυνατότητα να υποστηρίξετε κάποιον αγαπημένο σας; Πως θα σας κάνει αυτό να νιώσετε; Γιατί είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή στη ζωή σας; Σε κάθε στόχο θέλω να αναλύσετε ξεχωριστά τι είναι αυτό που είναι σημαντικό.
 
Θα σας προτείνω μια συγκεκριμένη άσκηση και θα ήθελα να αφιερώσετε τουλάχιστον 30 λεπτά με 1 ώρα στην άσκηση, όπου θα πάτε σε ένα μέρος μόνες σας, όπου νιώθετε καλά, θα βάλετε κάποια από την αγαπημένη σας μουσική ή θα ανάψετε ένα κερί. Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε βάση και αγάπη στην διαδικασία, γιατί είναι κάτι που θα το κάνετε για εσάς.
 
ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ!
 
Θα χωρίσουμε τους στόχους μας σε 5 κατηγορίες και θα γράψουμε έναν στόχο σε κάθε κατηγορία:
  • Σχέσεις
  • Καριέρα/Εισόδημα
  • Διασκέδαση
  • Περιβάλλον (ο χώρος μας ή ο περίγυρος μας)
  • Υγεία
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αρχείο
εδώ https://docs.google.com/…/1uQf3DvpYcX1gxmPHNLBH…/edit… (αντιγράψτε το για να έχετε το ίδιο) ή να τα γράψετε σε μια κόλλα χαρτί. Ακολουθήστε τα συγκεκριμένα βήματα:
  1. Θέλω να σκεφτείτε στόχους για την κάθε κατηγορία, ακόμα και εάν πιστεύετε ότι κάποιος από αυτούς τους τομείς πάει ήδη καλά. Σε κάθε κατηγορία θέλω να σκεφτείτε, ποιος είναι ο σημαντικότερος στόχος που θα θέλατε να πετύχετε γιατί θα σας κάνει πιο ευτυχισμένες. Θέλω να συγκεντρωθείτε στην προσωπική σας ευημερία και μόνο σε αυτό. Για κάθε στόχο ρωτήστε Γιατί είναι σημαντικό για εσάς και τι ακριβώς θα σας δώσει, όπως στο παραπάνω παράδειγμα. Γράψτε έναν στόχο για κάθε κατηγορία.
  2. Όταν έχετε όλους τους στόχους σας γραμμένους, τότε αριθμήστε τους ανάλογα με το ποιος είναι πιο σημαντικός για εσάς ή με τον ποιον θα θέλατε πιο πολύ να καταφέρετε.
  3. Όταν θα τους έχετε σε σειρά προτεραιότητας, κοιτάξτε τους πάλι και σκεφτείτε αν κάποιοι στόχοι είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Μπορείτε να αλλάξετε κάτι σε αυτό το σημείο αν θέλετε.
  4. Κάτω από κάθε στόχο, γράψτε όσους μικρούς στόχους μπορεί να χρειάζετε να πραγματοποιήσετε για να φτάσετε στον τελικό στόχο.
  5. Γράψτε μια λέξη που αντικατοπτρίζει το πως η ζωή σας θα είναι καλύτερη αν πετύχετε αυτόν τον στόχο.
  6. Γράψτε μια λέξη που συμβολίζει ένα εμπόδιο για αυτόν τον στόχο και πως θα το αντιμετωπίσετε.
  7. Σκεφτείτε και άλλα θετικά που έρθουν στην ζωή σας από αυτόν τον στόχο και πως.
  8. Σκεφτείτε τι άλλα εμπόδια μπορεί να εμφανιστούν στον δρόμο σας και γράψτε πως θα τα αντιμετωπίσετε.
Με αυτό τον τρόπο, θα έχετε δημιουργήσει τους στόχους σας με ευσυνειδητότητα, έχοντας στο μυαλό σας το τι θα σας κάνει χαρούμενες, βαθαίνοντας στο τι σημαίνει για εσάς ο κάθε στόχος. Μπορεί σε αυτή τη διαδικασία να εμφανίστηκαν πράγματα ή φόβοι που δεν περιμένατε. Αγκαλιάστε τους και δείτε τους σας ένα μικρό βήμα προς την προσωπική σας βελτίωση.
Όταν θα είστε ευχαριστημένες με τη λίστα των στόχων σας, εκτυπώστε την αν την έχετε στον υπολογιστή, και βάλτε την σε έναν όμορφο φάκελο. Συγχαρητήρια, είστε ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία σας.
 
—————————————————————-
Περιμένω με αγάπη τα σχόλια σας για τους στόχους του 2021 και την επόμενη φορά θα μιλήσουμε για το πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα όμορφο πλάνο για τον κάθε στόχο μας! Επίσης, εάν έχετε θέματα που σας ενδιαφέρουν και θα θέλατε να γράψω για αυτά, μη διστάσετε να μου το πείτε!
 
Απο την Νάσια Ντάλλα
Φωτο απο: Carlos Montelara