Όσες αγαπάτε τη φύση βουνο,θαλασσα,πεδιαδες,νησια,την εξερεύνηση και το περπατημα αλλά και για όσες θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό η ΠΕΖΟΠΟΡΊΑ είναι το σπορ σας!
Η πεζοπορία όπως και κάθε σπορ έχει τις δυσκολίες της αλλά και τις διαβαθμίσεις της.Πεζοπορια είναι περπάτημα με ζωηρό ή γρήγορος ρυθμός βαδίσματος.
Υπάρχει η απλή πεζοπορία που μπορεί να κάνει ο καθένας χωρίς να απαιτείται κάποια εξειδικευμένη εκπαίδευση και δεν υπάρχει όριο ηλικίας,μπορούν όλοι αρκεί να το θέλουν και να το απολαμβάνουν. Η διανυόμενη απόσταση συνήθως ειναι 5-20 χιλιόμετρα, περιπου 1-5 ώρες και υψομετρική διαφορά 150-300 μέτρα με χωρίς εδαφικές δυσκολίες. Προϋποθέτει: καλή φυσική κατάσταση, ελαφρύ εξοπλισμό και ελάχιστα εφόδια.
Ορεινή πεζοπορία. Η διανυόμενη απόσταση συνήθως ειναι 10-25 χιλιόμετρα, χρόνος διαδρομών 3-10 ώρες και υψομετρική διαφορά 300-600 μέτρα με αρκετές εδαφικές δυσκολίες.
Προϋποθέτει: πολύ καλή φυσική κατάσταση, καλό εξοπλισμό και αρκετά εφόδια.
Ορειβασία.Η διανυόμενη απόσταση είναι συνηθως 10-20 χιλιόμετρα, ο χρόνος διαδρομών ειναι περιπου 3-10 ώρες και η υψομετρική διαφορά 600 μέτρα και άνω με πολλές εδαφικές δυσκολίες.
Προϋποθέτει: άριστη φυσική κατάσταση, πολύ καλό εξοπλισμό και πολλά εφόδια.
Ο εξοπλισμός που απαιτείται ειναι:
? Τα πεζοπορικα μποτακια είναι απαραίτητα αφού παρέχουν στήριξη στον αστράγαλο , είναι αδιάβροχα και έχουν αντιολισθητικές σόλες για περπάτημα σε ολισθηρές επιφάνειες όπως πάγο, χιόνι, λάσπη, βρεγμένα φύλλα ή πέτρες.
? Οι κάλτσες μάλλινες ή συνθετικές που να μην έχουν ραφές.
? Ένα αδιάβροχο – Αντιανεμικό είναι απαραίτητο χειμώνα-καλοκαίρι στην πεζοπορία Τον χειμώνα πρέπει να αποφεύγονται τα βαριά παντελόνια και τα βαριά casual μπουφάν.
? Σακίδιο πλάτης αλλά όχι πολύ βαρύ.
? Καπελο/ Σκούφι και γαντια.
? Μπάτον πεζοπορίας
Κάποιες πολύ ωραίες διαδρομές σχετικά κοντά στο Λονδίνο ειναι:
1)Seaford to Eastbourne – The Seven Sisters Cliff Walk
2)Ockley to Leith Hill
3)Rickmansworth to Chesham – The Chess Valley Walk
4)Hassocks to Lewes
5)Lewes via West Firle Circular
Κορίτσια μου περιμένω δικές σας προτάσεις για μέρη που έχετε πάει για πεζοπορία ή αν έχετε πάει σε κάποιο από τα παραπάνω!
Let us grow together!
Απο την Μαρία Μιχαηλίδου
Photo by: Jeffrey Czum