Άρθρα αφιερωμένα στους γονείς του σήμερα..

 
 
Ένα παιδί μπορεί ως μωρό να κατανάλωνε αρκετά μεγάλες ποσότητες φαγητού, αλλά να μειώθηκαν στο ελάχιστο μετά τους 12-18 μήνες. Σίγουρα είναι κάτι που μπορεί να ανησυχήσει κάθε γονιό, παρ’ όλα αυτά είναι φυσιολογικό αν λάβουμε υπόψιν το ρυθμό ανάπτυξης. Μέχρι και τα πρώτα γενέθλια το βάρος συνήθως τριπλασιάζεται, ενώ μετά το πέρας αυτών, η ανάπτυξη κυμαίνεται στα +2-3 κιλά τον χρόνο. Ο μειωμένος ρυθμός ανάπτυξης επομένως έχει αντίκτυπο και στην όρεξη του παιδιού μας. Πολλοί γονείς μπορεί να είχαν επίσης ένα μωρό που έτρωγε ότι κι αν του προσφέρατε και μετά όχι.
 
Οι κύριοι λόγοι που οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά είναι ότι:
 
?προσπαθεί να τεστάρει τις αντοχές σας και την αυτονομία του, άλλωστε η πιο συχνή λέξη που λέει είναι το όχι
?έχει άσχημη εμπειρία στο φαγητό λόγω αλλεργίας
?παρέμεινε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αλεσμένες τροφές, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο διατροφικό περιορισμό τροφίμων, λόγω μειωμένης ποικιλίας σε είδη τροφίμων.
 
Για την διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης:
?συνεχίστε να προσφέρετε κανονικά τα φαγητά που αρνείται να καταναλώσει
?προσφέρετε ποικιλία τροφών και υφών
? ενισχύστε το αισθητηριακό παιχνίδι. Αυτό μπορεί να γίνει στο μανάβικο, διαβάζοντας ένα βιβλίο με φρούτα και λαχανικά, παίζοντας με όσπρια και μακαρόνια και ενασχόληση με την κουζίνα και τη μαγειρική. Με αυτό τον τρόπο το παιδί εξοικειώνεται με τις τροφές
?γίνετε το πρότυπο
 
Δημιουργήστε ένα ευχάριστο περιβάλλον χωρίς εντάσεις, πίεση και άγχος.
Προσφέρετε τις τροφές στο πιάτο και το παιδί θα αποφασίσει πόσο και τι θα φάει.
Μην προσφέρετε εναλλακτικές. Δώστε το γεύμα που έχετε ετοιμάσει,συμπεριλαμβάνοντας στο πιάτο του παιδιού κάτι που ξέρετε ότι θα καταναλώσει (π.χ. ένα αγαπημένο φρούτο).
 
Μην χρησιμοποιείτε τη «δωροδοκία» προκειμένου να φάει τις τροφές που θέλετε (γλυκό).
Συνειδητοποιήσετε ότι η όρεξη των νηπίων ποικίλει σε μεγάλο βαθμό από μέρα σε μέρα ή από βδομάδα σε βδομάδα, όπως και οι προτιμήσεις τους για συγκεκριμένες τροφές.
Μην γεμίζετε το πιάτο με φαγητό. Κάποια παιδιά μπορεί να τα απωθεί μια μεγάλη ποσότητα φαγητού. Ξεκινήστε προσφέροντας μικρές ποσότητες γεύματος και προσθέτετε μόνο όταν ζητήσει κι άλλο.
Είναι απόλυτα κατανοητή η ανησυχία σας για ένα παιδί που αποκλείει τροφές από το διαιτολόγιο του και προσλαμβάνει περιορισμένη ποικιλία, αλλά κατά βάση αποτελεί μια φυσιολογική συμπεριφορά.
 
? Για την επόμενη Κυριακή προτείνονται τα εξής θέματα:
1. Παιδί και αυτοεκτίμηση.
2. Παιδί και πένθος.
? Καλείστε να γράψετε τον αριθμό 1 ή 2 για το αντίστοιχο θέμα, προκειμένου το θέμα με τις περισσότερες προτιμήσεις να το αναπτύξουμε την επόμενη Κυριακή.
? Μπορείτε στα σχόλια να γράφετε ιδέες για τα θέματα που θέλετε να αναλύσουμε.
Μανιού Μαρία Σύμβουλος ψυχικής υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια
Μανιού Μάρω
? Let us grow together ?
φωτο: jonas mohamadi