Άρθρα αφιερωμένα στους γονείς του σήμερα…

Το ζήτημα της κληρονομικότητας των ψυχιατρικών διαταραχών, έχει απασχολήσει τόσο τους ψυχιάτρους όσο και τους γενετιστές.

Κατά την διάρκεια των διαγνωστικών συνεντεύξεων ενός ανθρώπου που έρχεται για ψυχοθεραπεία, συχνά γίνεται η ερώτηση «αν κάποιο από τα μέλη της οικογένειας έχει νοσήσει ψυχιατρικά ή έχει νοσηλευθεί». Η ερώτηση αυτή γίνεται με σκοπό να διαπιστωθεί η αυξημένη πιθανότητα ψυχιατρικής νοσηρότητας, γιατί υπάρχει συσχέτιση της κληρονομικότητας και της πιθανότητας ανάπτυξης ψυχικής διαταραχής.

Η κληρονομικότητα, δεν είναι αποκλειστικό της Ψυχιατρικής. Γνωστή είναι επίσης η γενετική προδιάθεση σε ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, νόσος Αλτσχάιμερ, καρδιοπάθειες.

Η γενετική προδιάθεση ποικίλει από νόσο σε νόσο και σπανίως μιλάμε για βαθμό εκδήλωσης 100%.

Η γενετική προδιάθεση όμως, ΔΕΝ σημαίνει ότι το άτομο που την φέρει, θα αναπτύξει οπωσδήποτε νόσο. Υπάρχουν πολλοί ακόμα παράγοντες που θα επηρεάσουν την πυροδότηση μιας παθολογικής κατάστασης, αλλά και πολλοί άλλοι, που θα αποτρέψουν την εκδήλωση μιας νόσου.

Δεν υπάρχει γονίδιο για ψυχικές ασθένειες. Υπάρχει όμως η προδιάθεση.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει συγκεκριμένα γονίδια που να συνδέονται με τα ψυχικά νοσήματα.

Ο ρόλος του περιβάλλοντος στην εκδήλωση της ψυχικής ασθένειας

Αυτό που γνωρίζουν με σιγουριά οι επιστήμονες είναι ότι το περιβάλλον παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση μιας ψυχικής ασθένειας. Παράγοντες που θα μπορούσαν να συντελέσουν στην εκδήλωσή της: κακές συνθήκες διαβίωσης, κακοποίηση

Ένα άτομο με οικογενειακή προδιάθεση, εκτεθειμένο σε τέτοιες συνθήκες του περιβάλλοντός του, είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει μια ψυχική ασθένεια( Mordecai).

Αποτέλεσματα ερευνών: όσο περισσότερες εμπειρίες κακοποίησης (σωματικής, ψυχολογικής) είχαν ως παιδιά, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα είχαν ως ενήλικες, υγείας ή και ψυχικά, ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας.

Ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει καθημερινώς στρεσσογόνες καταστάσεις στην προσωπική του και επαγγελματική ζωή και έχει και τη γενετική προδιάθεση, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει μια ψυχική ασθένεια (Jonathan Sperry).

Η φτώχεια είναι μια από τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ψυχικές ασθένειες. Παιδιά που διαβιούν κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ένα ψυχικό νόσημα.

Είναι επομένως κληρονομικές οι ψυχικές ασθένειες

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, αν ένα μέλος της οικογένειάς σου εμφανίζει ψυχική ασθένεια, είναι πιθανό να την εκδηλώσεις κι εσύ (Morecai). Ωστόσο, μπορεί να μην εκδηλώσεις ποτέ συμπτώματα αν δεν έχεις παιδικά τραύματα, αν ζεις μια φυσιολογική ζωή χωρίς άγχος και το περιβάλλον σου σε στηρίζει.Ωστόσο, οι ψυχικές ασθένειες μπορούν να εμφανιστούν ακόμα κι αν δεν υπάρχει γενετική προδιάθεση. Οπότε είναι καλό να αναγνωρίζουμε κάποια από τα συμπτώματα, ώστε να απευθυνθούμε σε ειδικό: απόσυρση, υπερβολικό άγχος, αυτοκαταστροφικές τάσεις, περίοδοι μανίας.

Για την επόμενη Κυριακή προτείνονται τα εξής θέματα:1. Συγκρούσεις με το/α παιδί/ια μου2. Πώς να αποκτήσει το παιδί μου οικολογική συνείδηση?

Καλείστε να γράψετε τον αριθμό 1 ή 2 για το αντίστοιχο θέμα, προκειμένου το θέμα με τις περισσότερες προτιμήσεις να το αναπτύξουμε την επόμενη Κυριακή.

Μπορείτε στα σχόλια να γράφετε ιδέες για τα θέματα που θέλετε να αναλύσουμε.Μανιού Μαρία Σύμβουλος ψυχικής υγείας – ΨυχοθεραπεύτριαΜανιού Μάρω

Let us grow together