Άρθρα αφιερωμένα στους γονείς του σήμερα..

Το αναπτυξιακό στάδιο και η συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο πότε θα κατακτήσει το παιδί την έννοια του μοιράσματος και θα μάθει να παίζει αρμονικά με τους φίλους του.

Το παιδί δεν έχει ακόμα σωστή αίσθηση του χρόνου και έτσι έχει την εντύπωση πως αν δώσει κάτι σε κάποιον αυτό θα χαθεί για πάντα.

Καθοριστικός ο ρόλος του γονέα:

Καλό θα ήταν να βοηθήσει το παιδί να καταλάβει και να βρει τρόπο να εκφράσει τους φόβους – σκέψεις – ανησυχίες του και να νιώσει ασφάλεια μέσα από τον ήρεμο διάλογο και το καθρέφτισμα του γονέα του (όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλο άρθρο).

Μέσα από καθημερινές συνήθειες και παιχνίδια ρόλων μπορούν να εισάγουν αυτή την έννοια, δίνοντας και ζητώντας διάφορα πράγματα από το παιδί. Είναι σημαντικό να μοιράζεται ο γονέας μαζί του και συναισθήματα, εκφράζοντας μέσω του διαλόγου – χρησιμοποιώντας κατανοητό λεξιλόγιο – πώς αισθάνονται όταν τους δίνουν ή τους παίρνουν κάτι, λειτουργώντας ως πρότυπο για αυτό.

Όταν γνωρίζει ο γονέας ότι το παιδί του επρόκειτο να μοιραστεί κάτι με κάποιον φίλο του, σε μια πιθανή πχ. επίσκεψη, καλό θα ήταν να το προετοιμάσει από πριν για αυτό που θα συμβεί, ώστε να προλάβει να το επεξεργαστεί για να να μπορεί να το διαχειριστεί όσο καλύτερα γίνεται και να μην του έρθει απότομα. Αυτό καλό θα ήταν να γίνεται ακόμα και στα πολύ μικρά ηλικιακά παιδιά, τα οποία κατακτούν την έννοια της κτητικότητας, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με όσο το δυνατόν λιγότερες συναισθηματικές μεταβολές. Ο γονέας θα πρέπει να πει στο παιδί του πώς αν το άλλο παιδί δεν θέλει να μοιραστεί κάποιο από τα παιχνίδια του είναι σεβαστό, όπως και ότι και το ίδιο έχει το δικαίωμα να επιλέξει τι θέλει και τι όχι να μοιραστεί. Βέβαια, θα πρέπει να του πούμε πως θα ήταν ευγενικό αν δεν τα εμφάνιζε στο άλλο παιδάκι που θα έπαιζαν μαζί.

Βοηθάει πολύ στην κοινωνικοποίηση του παιδιού η επίσκεψη σε παιδότοπους και παιδικές χαρές.

Δεν ματαιώνουμε ποτέ τα συναισθήματα του και δείχνουμε ότι το καταλαβαίνουμε. Μόλις ηρεμήσει μπορούμε να του καθρεφτισουμε την συμπεριφορά του ρωτώντας το πώς θα ένιωθε εκείνο αν το άλλο παιδί φερόταν με τον τρόπο που του φέρθηκε εκείνο.

Sharing is caring https://youtu.be/Nc1AxUEAHRU

Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για την κατάκτηση αυτής της έννοιας!!

Στόχος μας όχι μόνο να μάθει να μοιράζεται, αλλά να συνειδητοποιήσει την πραγματική αξία του μοιράσματος, να αντλεί χαρά από αυτό, αλλά και να είναι ευτυχισμένο και να μπορεί να απολαμβάνει και το παιχνίδι του!!

Για την επόμενη Κυριακή προτείνονται τα εξής θέματα: 1. “Παιδί – ψέμματα – αντιμετώπιση”2. “Ποιες είναι οι κατάλληλες συνέπειες για τις πράξεις – ενέργειες των παιδιών”Καλείστε να γράψετε τον αριθμό 1 ή 2 για το αντίστοιχο θέμα, προκειμένου το θέμα με τις περισσότερες προτιμήσεις να το αναπτύξουμε την επόμενη Κυριακή. Μανιού Μαρία

Let us grow together